Free Joomla 2.5 Extensions Joomla module Joomla Plugin

slogan

fb icontwitter iconYouTube iconpinterest ikonaTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava

PrijavaBRETONSKI PTIČAR / BRETONSKI ŠPANJEL

Brittany / Epagneul Breton 

Velikost: 3 sapa
Zahtevnost nege: 3 sapa
Odpadanje dlak: 1 sapa
Zahtevnost vzgoje 3 sapa
Potrebna aktivnost 4 sapa
Primeren za otroke: 3 sapa
Se ujame z drugimi živlami/psi: 4 sapa
Čuvaj, ki opozori: 3 sapa
Čuvaj, ki brani: 0 šapic
bretonski-ptičar-1
Vrsta in velikost:  FCI skupina - ptičarji, srednje velik
Telesna teža:  20 kg 
Plečna višina:  47 cm - 50 cm
Barva dlake: belo-oranžna, belo-črna, belo-rjava, tribarvna
Dolžina dlake: srednje dolga
Odpadanje dlake: minimalno
Življenska doba: 10 - 12 let
Bivalni prostor:

hišni pes, hiša z velikim vrtom, prenočevanje z

družino

Velikost legla: 1 - 11, povprečno 6 mladičev

Primeren za: Izkušene lastnike
Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki


Opis/splošno


Bretonski španjel izvira iz Bretanije, francoske province ob Atlantskem oceanu in je avtohtoni francoski pes. Pasma sama naj bi bila po predvidevanjih rezultat parjenja različnih Setrov, zaradi podobnosti z Valižanskim springer španjelom pa sklepajo, da je tudi potomec le-tega.
Vseskozi zgodovino je bil to predvsem zelo priljubljen lovski pes, ki ga lovci še danes uporabljajo predvsem za lov na perjad.

 

Karakter in temperament


To so zelo inteligentni, poslušni, ljubeznivi in nežni ljubljenčki. So tudi zelo samostojni in pogosto mislijo s svojo glavo. Čeprav so načeloma prijazni in zvesti družinski psi, pa potrebujejo nekoliko bolj izkušenega lastnika. Imajo nagnjenja k hiperaktivnosti in če jih pustimo same predolgo časa, lahko doživljajo tesnobo. Ne prenašajo dobro stresnih situacij. Vaš odnos do te pasme mora biti nežen in odločen. Če so pod stresom lahko prekomerno lajajo in cvilijo, zaradi tesnobe ali razburjenja pa lahko celo nekontrolirano urinirajo. Ker gre za tako nežno pasmo, se lahko zgodi tudi, da postanejo bojazljivi in zadržani. Te težave je potrebno začeti odpravljati že zgodaj, še preden se pojavijo. Primerna socializacija in zgodnje šolanje lahko prepreči pojav takšnega vedenja. S pravilnim ravnanjem izkušenega lastnika, je lahko Bretonski ptičar ljubeč in živahen družinski ljubljenček.

 

Kako se ujame z drugimi živalmi


Z drugimi psi in tudi mačkami se bo dobro razumel, če ga boste primerno – in obsežno – socializirali. S socializacijo je priporočljivo začeti postopoma in kar se da zgodaj v mladičkovem življenju. Zaradi lovskega nagona bo zunanje glodavce ter predvsem ptice zagotovo preganjal.

 

Kompatibilnost z otroki


Z otroki se bo brez težav razumel in nežno ravnal, če bo z njimi zgodaj socializiran. Če imate v gospodinjstvu otroka, ga naučite primernega in spoštljivega ravnanja s psom, psu pa ga predstavite kar se da zgodaj.

 

Dlaka


Gladka, nekoliko valovita, predvsem pa gosta dlaka srednje dolžine odlikuje to pasmo. Običajno je kožuh bele barve, v kombinaciji z oranžno, rjavo ali črno barvo, lahko pa je tudi tibarven.

 

Nega


Bretonski ptičar ne potrebuje veliko nege. Njegova srednje dolga dlaka relativno malo izpada in potrebuje le redno česanje. Dvakrat tedensko bo zadostovalo. Tudi redno kopanje – enkrat mesečno – je priporočljivo za to pasmo. Uporabite nežen pasji šampon in ga dobro sperite, da ne bi povzročili draženja kože. Redno pregledujte tudi ušesa in tačke, zlasti če se pes veliko zadržuje zunaj, saj se na teh predelih radi zadržujejo drobci umazanije. Če se boste odločili, da boste psa prijavili na pasje razstave, bo ta potreboval bolj obsežno, redno in tudi profesionalno nego, predvsem striženje pri pasjem frizerju.

 

Zdravstvene težave


Bretonski ptičar je izpostavljen nekaterim genetskim boleznim, kot so: glavkom, paraliza hrbtenice (ki povzroči predvsem paralizo zadnjih tac), displazija kolkov, ter epilepsija. Poskrbite, da svojega psa izberete pri odgovornem rejcu, ter s tem zmanjšate možnost pojava dednih bolezni.

 

Vzgoja in trening


Gre za precej hiperaktivno pasmo, ki se hitro zdolgočasi, zato morate poskrbeti, da je šolanje za psa zanimivo in zabavno. Ker so Bretonski španjeli po naravi zelo nežni, je zgodnja socializacija nujna, da ne bi razvili strahu pred drugimi psi, ljudmi in otroki. Zgodaj jih je treba navaditi tudi na glasne zvoke, saj so lahko sicer zelo plašni. Pri šolanju vztrajajte na pozitivni motivaciji in nežnih, a odločnih ukazih. Grobost pri tej pasmi prej doseže nasprotni učinek od želenega. Najboljše se odzivajo na pohvale, ljubezen in veliko mero vztrajnosti.

 

Zahtevana aktivnost


Gre za pasmo z veliko energije in vzdržljivosti, ki potrebuje precej dnevne aktivnosti. Ta naj vsebuje tako sproščene sprehode, kot tek. Rade volje vas bodo spremljali tudi na kolesarjenju ali družinskih pohodih. Ti psi izredno radi plavajo in uživajo v prinašanju iz vode. Najprimernejši so za aktivne posameznike ali družine, zelo zadovoljni pa bodo tudi v družbi lovca, ki jim bo omogočil, da opravljajo naloge za katere so bili vzrejeni.

 

Primeren bivalni prostor


Ti psi niso primerni za življenje v stanovanju. Potrebujejo vsaj velik vrt, najboljše pa se počutijo v ruralnem okolju, kjer lahko svobodno raziskujejo. Ne prenašajo dobro mraza, zato ni priporočljivo, da spijo na prostem. Ker so tudi znotraj bivališča precej aktivni, je potrebno le-to prilagoditi psu, obenem pa poskrbeti, da se ne dolgočasi, saj lahko tedaj postane destruktiven. To je precej družabna pasma, zato je priporočljivo, da se odločite za nakup dveh takih psov, ali da v gospodinjstvu z Bretonskim ptičarjem živi še kakšen drug pes.

BREZPLACNE E NOVICKE
BREZPLACNA E KNJIGA 2

Pasja tabla

VSE KAR SMRČKI POTREBUJEJO ZA MIRNE IN VESELE BOŽIČNE PRAZNIKE!

VSE KAR SMRČKI POTREBUJEJO ZA MIRNE IN VESELE BOŽIČNE PRAZNIKE!

Prihaja praznični mesec, ki se ga vsi veselimo, ...

Preberi več
Z izbiro prave igrače poskrbite za oster um vašega psa

Z izbiro prave igrače poskrbite za oster um vašega psa

Vsak pasji lastnik pozna rek ''Utrujen pes je prid...

Preberi več
4 osnovni pripomočki za varne večerne sprehode v temi!

4 osnovni pripomočki za varne večerne sprehode v temi!

Dnevi se krajšajo in tako so naši večerni sprehodi...

Preberi več
SFbBox by Enter Logic